YAZI İÇERİSİNDE ULAŞABİLECEĞİNİZ BÖLÜMLER
Dolar düştü, euro düştü, altın düşüyor gibi söylemlere son günlerde ülkece hasret kaldık diyebiliriz. Geçtiğimiz aydan itibaren hareketlenen ve durmak bilmeyen kur sirkülasyonu bu günlerde de oldukça hareketli. 20 Aralık 2021 Pazartesi günü 19:20 saatlerinde TL bazında zamanının en yüksek noktasına ulaşan dolar kuru 18,450 lili rakamlara kadar yükselmişti. Bu yüzden gıda ve diğer sektörlerde fiyat artışı yaşandı.
Hareketli kur sebebinden dolayı söylemler artıyor. Kur artışı neden olur, faiz indirimi nedir, dolar birden yükseldi, ürünlere zam geldi, altın çıktı dolar, euro, altın iniyor bütün bunlar son zamanlarda en sık duyduğumuz cümleler. Hayatımıza işleyen bu cümleler haliyle insanların içinde bir huzursuzluğa ve piyasanın sabitlenmemesine sebep oluyor.
Dolar Düştü, Euro Düştü, Altın İniyor
Kur Artışı Neden Olur?
Bizim döviz ile işimiz olamasa bile hemen hemen her yerde döviz kuru karşımıza çıkmaktadır. Nedir bu döviz kuru? Döviz kuru ülke parasının bir başka ülke parası karşısındaki değerinden ibarettir. Döviz kurunun artmasında bir çok etken rol oynamaktadır. Bunlar; FED ‘ten çıkan kararlar, IMF görüş ve kararları, Avrupa ülkelerinin ekonomileri, para birimine olan arz-talep, enflasyon, ekonomi politikaları, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, ülke ekonomisinin durumu gibi unsurlardır.
Bir ülke de ithalat ne kadar çok olursa haliyle ödemeleri de o orantıda artacaktır. Ödediği miktar, ihraç ettiği mal ve hizmetlere ödediği miktarı aşıyor ise cari açık oluşur. Ülkede cari açığın olması döviz kurlarının artması demektir. Dış ticarette önemli bir unsurdur. Örneğin, ihracat artarsa ülkeye yabancı para girişi artar. Yabancı para girişinin artması dövizi de artırır. Döviz arzı artınca da kurda düşüş meydana gelir. Bu düşüş sayesinde de ülkenin para birimi değerlenir. Bu sebep ile döviz arzıyla kur ters orantılı şekilde ilerliyor. Kurun yükselmesi demek ülkedeki para biriminin değer kaybetmesi anlamına geliyor.
Faiz İndirimi Nedir?
Faiz oranı, nominal ve reel olmak üzere ikiye ayrılabilir. Nominal oran, bankalar gibi organizasyon ve kurumlar tarafından açıklanan faiz oranıdır. Reel faiz oranı ise enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranıdır ve nominal orandan enflasyon oranının çıkarılması ile bulunur.
Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarını sağlamak için faiz oranlarında yükseltme veya düşürme kararı alabilir.
onedio.com
Dolar Birden Yükseldi.
Doların birden bire yükselmesi hepimize sürpriz oldu. Bu denli bir artış kimse beklemiyordu tabiki. Fakat bu durumun birde bilinmeyen yüzü var. Doların artması aslında tamamen dış ülkelere bağlı değildir. Bir ülkede ithalat normalin üstüne çıkmaya başlarsa, kur artışı neden olur kısmında da belirttiğimiz gibi ödenekler de yabancı para birimiyle olacağı için döviz kurundaki talep artınca ister istemez döviz kuru değerlenecektir. Bununla beraber aynı orantıda aslında TL diğer para birimleri karşısında değer kaybetmiş olacaktır. Yabancı para birimine ihtiyaç ne kadar artarsa, kurdaki artış ona göre şekillenecektir.
Doların birden yükselmesinin bir çok nedeni vardır elbette. Fakat bunlardan en kuvvetli olanı yabancı para birimlerine yatırım yapılması ve TL bin dövize çevirilme işlemidir. Bunların yanı sıra yine yukarıda belirttiğimiz gibi ülke ekonomisi, dış ülkelerin ekonomileri, FED kararları, IMF hareket ve tutumları vs. gibi etkenlerin tamamı doların artış ve düşmesini doğrudan etkilemektedir.
Ürünlere Zam Geldi.
Hareketli döviz kuru sebebi yüzünden bir çok sektör de gidilen zamlar kaçınılmaz oldu. Bütün bunların yanı sıra akaryakıta gelen zamlarda beraberinde geldi. Üretimin ülkemizde yaygın olmaması, ithalat zincirine bağlı kalmamız piyasanın sürekli artmasında etkili olmaktadır. Ham madde ihtiyacı ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan dolayı giyim, gıda, mobilya, elektronik gibi artık hayatımızda olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir çok ürün grubunun fiyatları 2 katı zamlandı diyebiliriz. Bizim işimiz ile ilgili olan kısım ise yani ikinci el eşya sektörü bu artışa dahil olmadı. Çünkü insanların alım gücü oldukça düşmüşken bizim yapacağımız zamlardan sonra hiç bir alternatifleri kalmamış olacaktı.
İkinci el eşya mağazamızda bulunan eşyaların yanı sıra, tedarikçilerimizden teemin ettiğimiz sıfır ürünlerimiz de oluyordu. Bunlar nelerdir? Sıfır gardırop, sıfır yatak baza başlık, sıfır tv ünitesi, sıfır mobilya, sıfır koltuk takımı vs. gibi ürünler. Bu ürünlerin tamamına imalatçılar tarafından hammadde alımının zamlanması sebebiyle maalesef zamlar yansıtılmıştır.
Altın Çıktı.
Altının çıkması veya inmesi de dolar, euro gibi yabancı para birimleri ile bağlantılıdır. Bağlantılı olduğu gibi altının değerinin artması veya azalması da tamamen arz talep meselesinden geçmektedir. Bir birim ne kadar çok yatırım aracı olarak kullanılırsa değeri o kadar artmaktadır.
Dolar, Euro, Altın İniyor.
20 Aralık 2021 tarihinde zamanının en büyük çıkışını yakalan döviz kurları aynı gün akşamı hızlı ve sert bir düşüş yaşamıştır. Çıkışlarının sebepleri olduğu gibi inişlerinde mutlak sebepleri vardır elbet. Bu sebepler yatırımcıların ticari politikaları gereği yatırımlarını bozdurmaları, ülkeye yapılacak yatırımların artması ve bunlara destek olacak yatırımcı ülkelerin destekleri, merkez bankası müdahaleleri vs. gibi unsurlardır.
Temennimiz odur ki, dolar kuru eski seviyelerine hatta mümkünse daha aşağılara düşsün. Tabi bunun olabilmesi için en önemli etken üretim faaliyetlerinin ülkemiz sınırları içerisinde artması, hammadde temini veya alternatif muadil ürün geliştirilmesi ve teknolojimizin gelişmesidir. Ülkece bu konuda hemfikir olduğumuza inanıyoruz. Yaklaşan yeni yılın ülkemize ve tüm dünyaya daha sağlıklı ve daha ekonomik ferah bir yıl getirmesini diliyoruz…
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN